In 1315 begon men met de bouw van de toren bij de kerk. Tijdens de oorlog met de Dordtenaren in 1420 werd zij zwaar beschadigd, maar in 1447 alweer herbouwd. Maurits verwoestte deze toren gedeeltelijk bij de inname van de stad in 1593. Pas in 1768 werd de toren definitief hersteld maar niet in de oorspronkelijk hoogte. Er werd als begrenzing een natuurstenen balustrade ontworpen. De hoogte nu is 34 meter.

Voor 1436 moeten er in de toren al uurwerken met wijzeraanduidingen geweest zijn. Eind 1700 wordt dit uurwerk omgebouwd tot slingeruurwerk. Bij de restauratie van de toren in 1990 dreigt het ongebruikte en incomplete uurwerk verloren te gaan. Een aantal alerte burgers heeft dat kunnen voorkomen en in 2013 wordt het gerestaureerde uurwerk weer opgesteld en overgedragen aan de eigenaresse; de gemeente.

Verleden

Het was jarenlang een triest gezicht: het verroeste en incomplete uurwerk in de toren van de Geertruidskerk. Bijna was het er helemaal niet meer geweest. In 2010 ontstond het plan om hier iets aan te gaan doen. Men vatte het plan op het uurwerk te conserveren, te restaureren en het een museale opstelling te geven.

Maandenlang hebben vrijwilligers gewerkt aan de restauratie. In februari 2012 tikte het uurwerk weer en laterᅠdeed ook het slagwerk het. In januari van dit jaar zijn alle onderdelen in de toren teruggeplaatst.

Toekomst

Het torenwerk is in oude staat hersteld. Deelnemers aan torenbeklimmingen kunnen voortaan zien hoe een 16de eeuwse torenuurwerk in het verleden heeft gewerkt. Voor inlichtingen over torenbeklimmingen kunt u terecht bij de VVV, Markt 46 in Geertruidenberg. www.vestingstadaandebiesbosch.nl

Het carillion

In 1537 is er sprake van een voorslag (carillon) van acht klokken, waarbij voor het speeluurwerk 207 metalen notenrolletjes worden gemaakt door ene pater Anthonis. Maurits vernielt in 1593 niet alleen de toren maar ook de klokken. In 1768 wordt het klokkenspel uit de toren gehaald. Pas in 1953 wordt er een geheel nieuw klokkenspel opgehangen. Een en ander wordt gerealiseerd met hulp van de Stichting Stedelijke Godshuizen.

De oudste nog aanwezige luidklok "Maria" is in 1447 door Jan de Clockgieter uit Venlo gegoten. De 800 kg wegende klok ontkwam in 1943 aan de Duitse klokkenvordering.